O skupini

Zgodovina Črne mačke sega v leto 1993. Začeli so kot duo Črna mačka - Jani in Dušan. Igrala sta na najrazličnejših prireditvah in zabavah. Že takrat sta igrala na porokah, le da sta vedno imela še pomoč kakšnega "letečega" basista.Leta 1996 sta posnela prvo kaseto Črna mačka vam igra. Odmevi so bili tako dobri, da so jih ("leteči" basist Boštjan Podlesnik) leta 1997 povabili na gostovanje v New York.Leta 1998 sta se seznanila z basistom Jožetom Sadekom. Že na prvem "špilu" je med njimi preskočila iskrica in odločila sta se, da se bo duo Črna mačka prelevil v trio Črna mačka.Leta 2000 so posneli drugo zgoščenko in kaseto Le pesem še živi. Med tem so pridno igrali po Sloveniji in onkraj meja - Nemčija, Avstrija.Leta 2002 je izšla tretja zgoščenka in kaseta z naslovom NAŠA KELNARCA.
Sledilo je obdobje pogostih nastopov in pojavljanja v različnih medijih.

Leta 2003 pa je skupina odšla na daljše gostovanje po Avstraliji za kar gre zasluga našim ljudem,ki tam živijo.Odziv je bil odličen,tako,da so vrata za ponovno gostovanje na široko odprta.

V teh letih so posneli tudi več videospotov,enega jim je posnela in financirala tudi RTV SLO (Stara postelja-jan.2004) Skupina Črna mačka je bila gostja na vseh SLO TV-postajah in večini radijskih.V kolikor jim čas dopušča,se vedno radi udeležijo tudi dobrodelnih prireditev.

Leta 2006 jih je pot vodila na mrzli sever. Gostovanje na Švedskem pa je ostalo nepozabno. Avgusta istega leta so igrali tudi v Srbiji, od koder pa so se kar težko poslovili.

Marca 2007 so na povabilo STO igrali v Moskvi,kjer pa so zabavali tudi prisotne na kar nekaj poslovnih srečanjih slovenskih in ruskih gospodarstvenikov.V spominu pa jim je ostala prav prisrčna zabava na SLO ambasadi. Leta 2007 je luč sveta ugledal četrti projekt z naslovom Stara postelja,izšel pa je tudi novi DVD na katerem je 15 videospotov.
V juliju 2007 je skupina igrala v Romuniji,kjer je zabavala prisotne ob predstavitvi gorenjskih aparatov v mestih Temišvar,Bukarešta,Craiova....V mestu Sibiu (kulturno središče Evrope 2007) pa so zastopali slovenske barve pred več kot 10 000 poslušalci.

V letu 2008 so zabeležili največ nastopov do takrat. Večinoma igrajo na zaključenih družbah širom po Sloveniji, nekaj pa tudi v Avstriji in Nemčiji. Posneli so še en videospot (Naj pesem tvoj bo svet), prakticirat pa so začeli z intenzivnimi vajami, kar se je izkazalo za zelo dobro potezo ob vsesplošnem pomanjkanju časa.

Leto 2009 si bodo med drugim zapomnili tudi po 32 odigranih porokah (nekaj tudi med tednom) in po prenovljenem repertoarju narodnozabavne glasbe.

V letu 2010 so člani skupine dosti časa preživeli tudi v studiu,kjer so nastajale nove skladbe,posneli pa so tudi dva zelo odmevna videospota - Kača in žaba,ter Moji nevesti.Februarja so imeli krajšo turnejo po Nemčiji,še posebno radi se spominjajo na veselo družbo v Reutlingenu 6.feb.s katero so se zabavali do jutra.....

V letu 2011 je izšel jubilejni CD na katerem je kar 25 skladbic (večina avtorskih). V tem letu pa se jim je na odru večkrat pridružila tudi izjemna vokalistka Teja Asič, s katero so se takoj ujeli, pripravili tudi skupni program, močno pa je polepšala tudi "zunanji izgled skupine".....


Leto 2012 jim je prineslo obilo nastopov, med ostalim tudi zanimiv nastop na Madžarskem ( Gosztola 24. 11. 2012 ) in igranje na 30-ti obletnici avtocentra Špan na Brezovici (28. 9. 2012), kjer se je zbralo čez 2000 obiskovalcev.


Leto 2013 je članom skupine prineslo obilo odmevnih nastopov med katerimi izstopa koncert na Kongresnem trgu v Ljubljani v času Eurobasketa, kjer se je zbralo nekaj tisoč poslušalcev. Za skladbi Moj lubi in Casanova je skupina posnela videospota, ki sta takoj postala priljubljena, ne samo ljubiteljem NZ glasbe. :)

 

V letu 2014 je imela skupina kot ponavadi veliko nastopov za najrazličnejše priložnosti. V preteklem letu so seveda posodobili tudi repertoar in show program. Posneli so tudi dva nova videospota za sedaj že zelo priljubljeni skladbici Zorica in Dobri možje. Novo leto pa so v hudem mrazu in pred več tisoč obiskovalci pričakali na prostem, v Velenju.

 

Leto 2015 je poleg obilice nastopov skupini prineslo tudi novo pevko. Zaradi zdravstvenih težav je Tejo zamenjala že priznana in uveljavljena odlična vokalistka Eva Boto. Predstavnica Slovenije na Evrosongu v Bakuju l.2012 in dobitnica mnogih glasbenih priznanj je v skupino poleg mladosti prinesla novo svežino, repertoar pa se je še razširil....

2016 so posneli zelo odmevni videospot za skladbo Če boš Štajerca vzela. Eva je zmagala na slovenski popevki.Izšel pa je tudi novi CD na katerem je 15 pesmi, ki so najbolj zaznamovale dosedanjo glasbeno pot skupine. Na nastopih se je fantom večkrat pridružila tudi Simona Plut, ki je s svojo energijo in odličnim vokalom povsod navdušila publiko.....